Výhledy na vývoj základních úrokových sazeb 11. 9. 2023

Výhledy na vývoj základních úrokových sazeb

 

 

ČNB je instituce, která má udržovat cenovou stabilitu. Svými prognózami a zprávami informuje občany o tom, jaký bude vývoj aktuálního projednávaného tématu (nyní sledujeme inflaci a základní úrokovou sazbu) pro dané časové období.

Tato instituce využívá svých nástrojů, aby plnila svůj úkol - udržovat cenovou stabilitu. Jeden z nástrojů je využívání restriktivní a expanzivní ekonomiky. Nyní se podíváme, co nastane, když ČNB použije expanzivní měnovou politiku (snížování základní úrokové sazby).

ČNB sníží úrokové sazby, daná ekonomika se rozpohybuje. Spotřebitelé, firmy začínají více utrácet a tedy není až tak vhodné spořit (za nízký úrok), je pro ně výhodnější si peníze za nízký úrok půjčit.

 

Jak lze vidět v tabulce příští rok ČNB plánuje snížení úrokové sazby o více než 2 %. To může vést k více úkazům v naší ekonomice. O těchto úkazech se dozvíte níže.

Celou prognózu ČNB můžete naleznout zde

 

prognóza čnb, vývoj inflace, vývoj základní sazby

 

Vývoj dluhopisového fondu u společnosti Conseq 

dluhopisy, fondy, historický vývoj

 

Vývoj dluhopisového fondu závisí na vývoji základní úrokové sazby. Čím vyšší je úroková sazba, tím nižší je výnos na dluhopisovém fondu a naopak. Co z toho vyplývá? Pokud ČNB bude snižovat úrokovou sazbu (což sama uvádí ve svém výhledu), tak ceny dluhopisů půjdou nahoru. 

Pro lepší a podrobnější přehled vývoje dluhopisového fondu odkaz zde. V odkazu můžete sledovat výnos pro jednotlivé období jasně a přehledně. 

 

 

 

Vývoj repo sazby

Z obrázku je jasné, jak se historicky vyvíjela základní úroková sazby. 

Pro více informací o vývoji základních sazeb zde.

repo sazby, historický vývoj, základní úroková sazba

Shrnutí

Ekonomika funguje následovně ► vysoké úroky jsou fajn, když lidé spoří, ale ne když si půjčují (kdo chce na úvěru z banky zaplatit 6%).

Naopak, když jsou úroky nízké, nevyplatí se přes banku spořit za 2%, ale je vhodnější si peníze za tento úrok půjčit.

Předpoklad podložený historickým vývojem

Předpoklad snižování úrokových sazeb povede ke snižování úroků na spořících účtech. Další změnou vyvolanou snižováním úrokových sazeb je zvyšování cen dluhopisů, tedy je vhodná doba přemýšlet nad tím, jak naložit se svými úsporami, aby neležely ladem na spořících účtech s nízkým zhodnocením

Pokud se chcete dozvědět více, neváhejte mě kontaktovat.

Nezapomeňte sledovat i můj instagramový profil   klempova_finance 

Galerie
Zobrazit další články