ČNB opět upravuje pravidla k hypotékám 6. 12. 2023

ČNB opět upravuje pravidla k hypotékám

V červnu tohoto roku jsme Vás informovali o tom, že ČNB zmírňovala pravidla pro žádost o hypoteční úvěry. Zrušení striktních pravidel zajistilo, že je mnohem snazší pro žadatele hypoték získat peníze na svůj vysněný dům. 

Začalo to zrušení DTSI, což znamenalo určování maximální měsíční splátky vůči čistému přijmu žadatele.

Co se nyní ruší?

Od ledna roku 2024 už banky nebudou muset uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu.

Od ledna už banky nebudou muset uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI). V platnosti tak nadále zůstává už jen maximální poměr výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti (LTV), který bude i nadále 80 procent, u žadatelů do 36 let 90 procent.

Toto rozhodnutí bankovní rada založila na posouzení vývoje finančního cyklu, zranitelnosti bankovního sektoru a ostatních faktorů, které ovlivňují jeho odolnost.

 

 

„V prostředí významných makrofinančních nejistot přetrvává riziko výraznějšího poklesu cen nemovitostí, které si vyžaduje i nadále působení ukazatele LTV. Vyšší úrokové sazby a utlumená hypoteční aktivita výrazněji omezují rizika související s úrovní příjmů žadatelů a řízení těchto rizik ponecháváme plně na poskytovatelích,“ uvedla po středečním jednání bankovní rady její členka Karina Kubelková.

Jaké máme nyní úvěrové ukazatele, které musí žadatel o hypoteční úvěr splňovat? 

Úvěrové ukazatele banky zohledňují u nových úvěrů. V případě refinancovaných úvěrů (nebo pokračujících hypoték po konci fixace) jen v případě, že se původní úvěr navýší.

Ukazatel LTV (Loan to Value) představuje procentní poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti. Od 1.dubna 2022 banky nesmějí poskytovat úvěry s LTV vyšším než 80 %, tedy nad 80 % hodnoty zastavené nemovitosti (90 % pro žadatele mladší 36 let). Hranice pro žadatele do 36 let se vztahují pouze na úvěry, které slouží k nákupu jejich vlastního bydlení.

DTSI bylo zrušeno v červenci 2023 a DTI se bude rušit v lednu 2024.

Celý článek naleznete zde.

Zobrazit další články