ČNB uvolňuje striktní pravidla 6. 6. 2023

ČNB uvolňuje striktní pravidla

ČNB rozvolňuje podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů. Toto rozvolnění by mohlo rozhýbat trh s nemovitostmi neboť by díky tomuto mohly klesnout úrokové sazby. Ceny bydlení to však razantně neovlivní. 

 

Ve čtvrtek 1.6. ČNB uvolňuje pravidla pro poskytování hypoték. Již od července klienti nebudou muset splňovat podmínky DSTI*. 

Např. na pořízení 7 milionové hypotéky s nynější sazbou 5,89 % dosáhl klient s čistým měsíčním příjmem 74 tisíc Kč, od července bude žadateli stačit čistý příjem ve výši 55 tisíc Kč. 

 

Toto rozvolnění umožní dosáhnout na hypotéku mnohem více žadatelům než v předchozím období. Hypoteční analytička Lucie Drásalová je přesvědčena, že zrušení DSTI zajistí pozvolný chod hypotečního trhu.

 

Od července 2023 budou mít na starost banky komu úvěr poskytnou či nikoli. Banky budou samy určovat zda je pro žadatele měsíční splátka riziková či přijatelná. 

Banky samozřejmě toto zmírnění pravidel vítají, neboť přísná pravidla klientům znemožňovala pořídit si vlastní bydlení a většina zájemců, kteří neprošli podmínkou DSTI, tak museli příjmout nájemní bydlení.

 

Zrušení jednou z podmínek při poskytování hypotečních úvěru je jedna věc, avšak je zapotřebí si uvědomit, že na trhu jsou jiné bariéry, které znemožňují pořídit si vlastní bydlení. Další překážky tvoři např. nízká nabídka cenově dostupných bytů nebo byrokratické prodlužuvání stavebního řízení.

*DSTI určuje maximální měsíční splátky vůči čistému měsíčnímu příjmu žadatele hypotéky

Celý článek naleznete zde.

Zobrazit další články