8. 1. 2024

Úroky na spořících účtech budou klesat

Jak jsem upozorňovala v předchozích článcích, snížení základních úrokových sazeb ČNB bude mít za následek pokles úroků na spořících účtech. První banky tak avizují na tyto skutečnosti, že v následujících měsících začnou s poklesem jak na spořících účtech, podílových fondů tak na termínovaných vkladech.

První bankou, která zveřejnila novinky o nových sazbách na svých spořících účtech je Česká spořitelna, u které tyto podmínky začnou platit již od 26. ledna 2024. 

„I po 26. lednu bude platit, že většina klientů kombinací bonusů a investic dosáhne na pět procent jako nyní,“ řekl mluvčí banky Filip Hrubý. Vedle základní a bonusové sazby bude i další, individuální sazba. „Ta bude v rozmezí 0,1 procenta až 2 procenta a bude záviset na míře finančního zdraví daného klienta,“ dodal. Podle webu banky stačí na tato dvě procenta investovat 300 korun měsíčně.

Komerční banka bude snižovat na svých spořících účtech úrokovou sazbu z 5% na 2%. Dorovnání sazby dohoní tzv. bonusová sazba, která banka teprve oznámí.  Je potřeba si uvědomit tento razantní skok dolů při snížení základní úrokové sazby pouze o 0,25%. 

 

Co to pro Vás klienty znamená? 

Už se neřeší, jestli budou klesat tyto sazby, ale že klesnou, a to již v jasném termínu. Tyto kroky znamenají, že výnosy na spořících účtech budou minimální. Je nutné si také uvědomit, že procenta, které bankovní instituce uvádí, je výnos ZA ROK. Je vhodná doba, přesunout Vaše finanční prostředky na jiné lépe zhodnotitelné produkty. 

V souvislosti s klesáním základní úrokové sazby souvisí také navýšení úroku u dluhopisových fondů, které jsem Vám zde také představovala a také jak se historicky tato situace vyvíjela. Čím vyšší základní úroková sazba, tím nizší úrok dluhopisových fondů a naopak. Dluhopisy jsou velmi konzervativní fondy a nyní je vhodná doba jejich nákupu. 

Myslete na své úspory, pojďme se sejít a společně se poradit.

 

Zobrazit další články