Hypoteční sazby listopad 2022 7. 11. 2022

Hypoteční sazby listopad 2022

Na začátku listopadu 2022 opět mírně rostou úrokové sazby. Ukazuje to statistika Fincentra Hypoindex, která vychází z nabídkových cen. 

7. listopadu 2022 průměrný nabídkový úrok dosahoval 6,31 %. Toto procento se týká o úvěrování ve výší 80 % LTV. Když porovnáme sazby z minulým rokem v listopadu, kde byly sazby ve výši 3,39 %, jedná se o nárůst 2, 92 %. 

Za mírný listopadový nárůst po dvouměsíčním snižování sazeb může především ukončování akcí ze strany bank behěm "hypoteční sezóny". 

Měsíční splátka nové hypotéky v průměrné výši tři a půl milionu korun při splatnosti na 25 let a fixaci na tři roky teď dělá 23 228 korun. Oproti začátku října vyrostla o 237 korun, od začátku letošního roku skoro o 4500 korun. Za poslední rok (v porovnání se začátkem loňského listopadu) je vyšší skoro o šest tisíc. Na vysoké zvýšení splátky hypotéky se musí připravit také lidé, kterým končí fixace úrokových sazeb sjednaná před několika lety.

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 % hodnoty nemovitosti teď nabízejí banky u jednoletých fixací: v průměru za 6,68 %. Tříleté fixace jsou v průměru za 6,46 %, pětileté za 6,07 % a desetileté za 6,05 %. Dražší jsou hypotéky s LTV nad 80 %: při fixaci na tři roky v průměru za úrok 6,74 %, na pět let za 6,34 % a na deset let za 6,33 %.

 

Zájem o hypotéky klesl 


Díky vyšším sazbám současný zájem o poskytnutí hypotéky výrazně klesl. Zájem o hypotéky nenarušilo pouze zvyšování úrokové sazby, ale také vysoké ceny nemovitostí, které odrazují kupující. Sjednávání nových hypoték (nebereme v potaz refinancování) v záři klesl s porovnáním minulého roku o 80 %! 

Podle hlavního ekonoma Jakuba Seidlera za Českou bankovní asociaci se objem nově poskytnutých hypoték v září dostal na nejnižší úroveň od roku 2014. 

Díky poklesu nových hypoték lidé začali více investovat na energetické úspory pro své nemovitosti. Již víme, že tuto skutečnost neovlivňuje pouze růst cen a sazeb, ale také energetická krize a zvyšování cen v této oblasti.

Celý článek naleznete zde 

Zobrazit další články