Blíží se vám doba fixace? 25. 9. 2023

Blíží se vám doba fixace?

Milí klienti 

víte, že se můžete na blížící se fixační úrokovou sazbu připravit ? 

Základní úrokovou sazbu v daném čase jistě nesnížíte, ale informace jaké možnosti máte, jsou na místě. 

 

Fixační sazba 

Nejčastěji využívaná sazba (zmražení), po kterou máte garantovanou úrokovou sazbu a tedy splátku. 

Sazba platí od do a poté máte bankou nově navrženou sazbu. 

 

Floatová sazba tady se zastavíme:

Floatová sazba, nebo také floatová hypotéka, je typ úvěru s pohyblivou úrokovou sazbou. Podle anglického slova „float“, které znamená plovoucí. Taková sazba tedy není fixní (pevná), ale odvíjí se od toho, jak se mění úrokové sazby na mezibankovním trhu. Pro Českou korunu se nejčastěji se jako základ pro výpočet používá sazba mezibankovního trhu depozit v Praze – tzv. PRIBOR na 1 měsíc. K této „referenční“ sazbě si banka obvykle připočítává přirážku (prémii).

Pokud si sjednáte hypotéku s floatovou úrokovou sazbou, neplatíte každý měsíc stejnou částku. Úrok totiž není fixní, ale může se měnit směrem nahoru i dolů.

Je velmi těžké předpovídat vývoj úrokových sazeb hypoték, protože do hry může vstoupit řada faktorů. Odborníci ale předpokládají, že by mohlo dojít k mírnému poklesu úrokových sazeb na konci roku 2023 nebo na začátku roku 2024, během kterého by měly úrokové sazby ještě klesat.

Pakliže budou sazby klesat - sjednaná floatová sazba dopředu, Vám zajistí aktuální úrokovou sazbu v době, kdy se Vás fixace bude týkat. 

 

Offsetová hypotéka?

 

Offsetovou hypotéku můžete znát také pod názvem Hypotéka se zápočtem úspor.

V obou případech se jedná o hypotéku, u které Vám banka úročí pouze část hypotéky, konkrétně rozdíl mezi výší hypotéky a vlastními prostředky. Úroky z hypotéky jsou vypočítávány pouze z rozdílu mezi zbývající jistinou, tedy nesplacenou částí úvěru, a měsíčním zůstatkem na běžném účtu, ze kterého splácíte hypotéku. Čím více máte peněz na svém běžném účtu, tím nižší efektivní úroková sazba a potažmo i měsíční splátka.

Tady je příklad pro lepší názornost. Pokud si sjednáte hypotéku na 1 000 000 Kč a v daném měsíci budete mít průměrný denní zůstatek na účtu 200 000 Kč, zaplatíte úroky jen z rozdílu, tedy z 800 000 Kč. 

 

Tady je každá rada drahá

Každý úvěrový případ je individuální. Nelze měřit jední metrem.

Zavolejte, poradíme se společně , která z variant je pro Vás ta správná. 

 

Pro více informací sledujte také můj instagramový profil  klempova_finance

Zobrazit další články