Snižování cen nemovitostí 31. 12. 2022

Snižování cen nemovitostí

Útlum prodeje nemovitostí zapříčinila vyšší inflace, na kterou ČNB reagovalo zvyšováním úrokových sazeb. To zapříčinilo propad zájmu o koupi vlastní nemovitosti o 60 %. Aktuálně si z důvodu růstu úrokových sazeb na průměrné hypotéce klienti připlatí za měsíc i přes 10 tisíc korun v porovnání se stavem v loňském roce, kdy se sazby pohybovaly ještě na historických minimech.

 

Další zvrat, který propady prodejů a poptávky ještě posílil, přišel v dubnu, opět ze strany ČNB, která upravila takzvané úvěrové ukazatele. Například procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu žadatele zvýšila na 45 procent, což zásadním způsobem zamíchalo s dostupností úvěrů v Česku.

 

Poptávka po nemovistostech klesla více jak o polovinu a prodejci se snaží kupující nalákat na různé akce, např. že ke koupi nemovitosti nabízí jako bonus klimatizace nebo poukázku na vybavení interiéru. Pokles ceny nemovitostí se jedná především o více energeticky náročné nemovisti. Novostavby nebo nemovistosti, které jsou po rekonstrukci či jsou zateplené, tak u takových se výrazný pokles nečeká. U starších domů či bytů se předpokládá v příštím roce s dalším snižování cen, avšak nikdo neví, o kolik tyto ceny budou klesat. 

 

Pokud se jedná o nemovitosti v nájmu, tak v této oblasti je zaznamenán enormní zájem. Důvodů, proč lidé preferují nájemní bydlení, je více. Mezi tyto faktory patří vysoká inflace, změna podmínek pro získání hypotéky a také zvyšování sazeb hypoték. Hlavní důvod proč lidé jdou nyní do nájemního bydlení je, že nájem vychází zhruba na 12-15 tisíc měsíčně (jedná se o lokalitu Ostrava a Frýdek-Místek), kdežto na hypotéce za stejný byt člověk zaplatí průměrně 22 tisíc měsíčně. 

 

Celý článek naleznete zde

Zobrazit další články