Stát podpoří investice 2. 11. 2022

Stát podpoří investice

Ministerstvo financí chce novelizovat jak ušetřit na důchod. Mělo by se jednat o daňové zvýhodnění na investiční produkty. 

Měnit by se také měl příspěvěk od státu na penzijní spoření, který by měl klesnout od roku 2024 na 18 %. MInimální částka pro nárok na příspěvek má stoupnout z 300 na 500 korun měsíčně. Na maximální příspěvek od státu by dosáhl ten, jenž by si spořil alespoň 1500 Kč/měs. Pokles z 30 % na 18 % zapříčiní zvednutí hranice minimálního příspěvku, aby investor získal aspoň minimální státní příspěvek, a to v nezměněné výši 90 Kč, při vkladu min. 500 Kč.

Nejvyšší možný příspěvek od státu by se měl vyšplhat až na 270 Kč, při spoření 1 500 Kč. Nyní stát přispívá maximálně 230 Kč. 

Limit pro daňový odpočet penzijního spoření a životního pojištění se má podle návrhu sloučit. Stejnou daňovou výhodu by nově dostaly investice do akcií, dluhopisů nebo podílových fondů.

 

Daňové zvýhodnění


Co se týče daňového zvýhodnění spojené s odkladem na penzi, tak i tato část se bude měnit. Tím, že by se zvýšila horní hranice příspěvku při vkladu max. 1 500 Kč, aby člověk dosáhl na co nejvyšší státní příspěvek, tak i spodní hranice možnou si daňove zvýhodnit bude 1 500 Kč. Od základu daně si totiž nelze odečíst částky, k nimž lze dostat státní příspěvek.

Nyní platí, že si lidé mohou odečíst maximálně 24 tisíc ročně a dalších 24 tisíc na životním pojištění (s vyjímkou rizikového). Podle nového návrhu by se tyto hranice měli sloučit a ten kdo si spoří jen na penzijním připojištění by si mohl odečíst z daní dvojnásobnou částku než nyní, a to 48 000 Kč za rok. Ve výsledku by dělala úspora na dani 7 200 Kč. 

 

Daňové zvýhodnění také pro investice


Daňové zvýhodnění by mohl od roku 2024 využít i ten, kdo se snaží finančně zajistit na penzi i způsobem jiným než penzijním či životním pojištěním. Jedná se především o investice do podílových fondů, jednotlivých akcií, dluhopisů nebo některých terminovaných vkladů.

Pro tyto investice by měly platit stejné podmínky jako při klasickém penzijním připojištění, a to že nelze vypovědět smlouvu dříve než v 60 letech věku a zároveň ne dříve než 60 měsíců od založení. 

Také by měl vzniknout jednotný investiční penzijní účet, diky kterému by byla snadnější kontrola, pokud by někdo porušil podmínku 60+60. Avšak díky jednotnému penzíjnímu účtu by měl investor výhodu, když majetek v rámci svého účtu dlouhodobých investic „transformují“ – tedy třeba prodají akcie a koupí si za ně dluhopisy, případně výnos z prodeje uloží na bankovním účtu.

 

Celý článek naleznete zde

Zobrazit další články