Cestovní pojištění a jeho plusy 29. 6. 2023

Cestovní pojištění a jeho plusy

 

Chystáte se na dovolenou do zahraničí? Nezapomeňte se pojistit!

Pojďme se podívat společně na pár rizik a případů, na které člověk nebere takový zřetel.

Evropská unie

V zemích EU by měl platit klasický Evropský průkaz zdravotního pojištění. Na tento průkaz máte nárok na ošetření z důvodu úrazů, například zlomeniny či popáleniny, ale i náhlá onemocnění nebo zhoršení zdravotního stavu, jako jsou nevolnosti, závratě, horečky, náhlá bolest zubů apod.

Výhodou cestovního pojištění v EU je:

Jeho výhodou jsou mimo jiné třeba asistenční služby, například pomoc s vyhledáním lékaře či tlumočení.

Součástí cestovního pojištění bývá i odpovědnosti za škody, na které lidé často zapomínají. „Způsobíte-li někomu jinému například úraz, náklady na léčení a rekonvalescenci se v zahraničí mohou vyšplhat vysoko.

 

Země mimo EU –

Dominikánská republika

Bez cestovního pojištění musíte uhradit vše jako samoplátce. V případě obyčejných zažívacích potíží zaplatíte v této destinaci za jednodenní hospitalizaci zhruba 100 000 Kč. Představte si, kolik by vás stál komplikovanější lékařský zákrok, třeba zlomená ruka, operace a následná rekonvalescence.

Nezapomeňte také, že se v oblasti Karibiku vyskytují onemocnění, na která nejsou evropská těla zvyklá (malárie, horečka dengue).

Země mimo EU -

Egypt/Tunis

Oblíbené české destinace, při které jsme již každý slyšeli o faraonské kletbě.

Ta může, ale také nemusí přijít. Avšak z řad našich klientů přišla v silné dávce, přičemž museli vyhledat lékařskou pomoc. Hotelový poplatek za kliniku 100 $, ošetření dalších 100 $. Zde je důležité dát pozor, zda hotel má smlouvu s pojišťovnou, u které máte cestovní pojištění zřízeno! Také brát zřetel na podmínky poskytnuté péče.

Země mimo EU - 

Vietnam, Itálie, Albánie

Destinace kde si lidé rádi půjčují skútry a podobná vozítka, přičemž nemají správně vybavení pro řízení takových vozidel. Jakákoliv odřenina může způsobit infekci, kdy musíte vyhledat lékařskou péči, pokud nejste pojištění může se jednat o desítky tisíc z vaší kapsy!

 

Pojištění odpovědnosti jako součást cestovního pojištění 

Stane se to i nejopatrnějším z nás: rozbité okno v pronajatém bungalovu, nešťastně kopnutý míč, který zraní někoho na pláži… , lidově zvané „pojištění na blbost“, tyhle nepříjemnosti řeší. Jedete-li s dětmi, berte toto připojištění jako povinnost a rozhodně volte vyšší limity, než bývají u základního nastavení – v případě pojištění odpovědnosti ať to jsou aspoň tři miliony.

Nezapomeňte na rizikové sporty

Nemusíte být profesionální sportovci, abyste využili pojištění na rizikové sporty. Někdy stačí nadchnout se pro plážové kratochvíle, například beach kitting, nebo si naplánovat túru do vyšších nadmořských výšek – a hned je tu důvod, proč o připojištění na rizikové sporty přemýšlet.

 

Použité zdroje zde.

 

 

Zobrazit další články